Алича є високопродуктивною та скороплодной культурою, що володіє адаптаційної особливістю, а плоди аличі з продуктами переробки є відмінними якостями смаку. За допомогою перерахованих вище характеристик цієї культури з року в рік цей плід стає все більш популярним. Зливу алича росте на території Кавказу, Середньої Азії та інших місцях.

Плоди аличі

Алича на фото, яку також називають зливу растопыренная або терен, є вихідною формою домашньої сливи. Цей плід належить сімейства рожевих.

Розглянемо опис сливи аличі. Його дерево є одно-або многоствольным, досягає в ріс 3-13 метрів, з відмінно розвиненими коренями і округло-розкидистої форми кроною. Тривалість життя цього дерева становить до півстоліття. Терн відрізняється скороплідністю та підвищеною врожайністю.

Як видно на відео, листочки терну широкоовальні, яйцевидної форми. Квіточки мають білий і у деяких випадках ніжно-рожеве забарвлення. Вони діаметр досягають близько 35 мм, при цьому вони можуть розпуститися разом з листям. Плід представляє собою костянку з круглою або видовженою формою, який важить приблизно 6 р. Шкірка плоду терну жовта, іноді фіолетова. М’якоть теж жовта, в деяких випадках зелена, в ній міститься близько 10% цукру, близько 3% органічних кислот, а також вітаміни А, С, В1, В2, Е, Р, РР. Плоди, які продемонстровані на фото, багаті калієм, кальцієм, магнієм, фосфором і іншими мінеральними речовинами.

Дерево аличі

Як показано на відео, з плодів аличі зазвичай готують високої якості сухофрукт, варення, натуральний сік, сироп і багато іншого. Алича має круглої або подовженої форми кісточку на фото. Ядро багате маслом, якого в ньому приблизно 50 відсотків. Його використовують у парфумерії. Як видно на відео нижче, жовте забарвлення плоду може змінюватися, виходячи зі ступеня її дозрівання.

Посадка

Якщо ви прийняли рішення придбати саджанці аличі, тоді врахуйте, що потрібно взяти ті, які вирощені у власній галузі. Якщо ви, наприклад, живете в північній смузі, то сорти аличі повинні бути взяті з північного району.

Якщо ви придбали саджанці аличі щеплені, які отримали за допомогою живцювання щеплення, то як підщепа для неї застосовують сіянці в якості вкорінених живців або порослі домашніх злив. Саджанці аличі в горщику, з закритою кореневою системою садять, коли не виявиться загроз заморозка, а з відкритою кореневою системою — у весняний період, до того, як відкриються нирки.

Алича є південним рослиною, і чим більше сонячних променів вона зможе отримати, тим висока врожайність і плід солодший. Так що висаджувати дерево слід в південній або південно-західної частини присадибної ділянки. Найкраще місце для висадки цього плоду близько будівель, щоб в зимовий час дерево було захищене від вітрів.

Посадка аличі

Поглиблення для посадок потрібно викопати з габаритами приблизно 50 на 50 на 50 см і заповнити поживними речовинами. Якщо поруч розташовуються грунтові води саду, саджанці аличі краще посадити на штучне піднесення.

Сорту

На сьогоднішній день розрізняють такі сорти аличі, як:

  • Алича Царська

Цей сорт дуже специфічний, однак зростає на багатьох дачних угіддях. Цей сорт відноситься до класичного аличі, яку якийсь час гибридизироваи в лабораторії за допомогою вільних опылений з сортом Кубанська Комета. В результаті вийшов насправді зимостійкий вид, здатний плодоносити вже на наступний рік після посадки. перевагами цього сорту є швидкоплідність та підвищений урожай. Плоди досягають розмірів 20 м і при цьому у них жовте забарвлення. Плоди досить соковиті і дуже смачні.

  • Алича Комета

Цей сорт відноситься зимостійким, легко переживає морозні зимові періоди. Плодоносить цей терен постійно і при цьому рясно. Для цього сорту необхідна постійна обрізка для того, щоб обрізати і формувати крону. Плоди цього сорту дуже смачні і жовта забарвлення говорить про стиглості ягоди. Завдяки поливу і удобрення ґрунту близько пристовбурового кола терен формує стабільної форми і маси плоди. Урожай можна зібрати ближче до середини або до кінця липня місяця.

Сорту терен

  • Алича кубанська комета

Ця алча має витягнутої форми плоди з жовтого забарвлення соковитою м’якоттю. Цей сорт відрізняється часткової самоплідністю, стійкістю до деяких захворюванням.

Обрізка

Спочатку розглянемо, для чого потрібна обрізка для молодої культури алича:

  1. По-перше, для формування здорових скелетів крони-штамб, скелетної гілки або розгалуження;
  2. По-друге, для того щоб виключити зараження захворюваннями;
  3. -третє, для того щоб регулювати кількість і якість плодів;
  4. -четверте, для того щоб регулювати форму крони дерева, для зниження його зростання;
  5. -п’яте, для того щоб продовжити період життя і плодоношення дерева.

Обрізка аличі, особливо саджанців, потрібна, щоб з раннього часу формувати рослина. Найпоширенішими видами для формування є: у вигляді куща і дерева у вигляді чаші. Кожен з методів володіє своїми відмітними особливостями і ті садівники, яким відомі хоча б ази ботаніки, усвідомлюють, у чому головні відмінності між ними. Біля куща немає провідника в центрі, а дерево засноване зі стовбура зі скелетними гілками.

Як показано на відео, головним завданням обрізки культури терт є формування крони дерева для забезпечення максимально правильного розташування в ній гілочок. Не можна допускати того, щоб вони терлися один з іншим, перепліталися і виростали дуже близько один від одного. Як на відео нижче, тільки в цьому випадку рослина комфортно розвивається, його крона виявиться досить освітленій і плоди будуть великими і смачними.

Обрізка терну

А тепер розглянемо, коли слід обрізати культуру терен. Так як тут величезне значення має термін обрізки. Будь-який час року володіє власними особливостями і рослина в різний час року реагує по-різному на один і той же процес обрізки. Дерево «не спить» лише влітку, а в зимовий час впадає в спокій.

Як відомо багатьом досвідченим садівникам, сама правильна обрізка у весняний період, поки не розпустилися бруньки, тобто з березня по квітень місяці. В даний проміжок часу не є рясного сокоруху і дерево здатне переносити обрізання гілок трохи менш болісно. Щойно зрізаних гілок не тектиме сік, тобто незабаром вони висохнуть і заживуть. Не потрібно проводити процедуру в пізню весну, як показано на відео. Це може позначитися на процесі плодоношення.

У рідкісних випадках здійснюють обрізку у літній період. Тому що влітку дерево накопичує у власній листі потрібні корисні для власного розвитку речовини. І при видаленні гілок, ви можете позбавити його. Обрізка в літній період доречна, якщо вона проводиться для незначної корекції та санітарії. Видаляти варто непридатні сухі гілочки.

Обрізають аличу в осінній період в основному для санітарії, як видно на відео. В цей період року можна не боятися надмірного видаленням гілочок, що у свою чергу сильно може вплинути на процес плодоношений. Потрібно зрізати будь-які хворі та сухі гілочки-в них можуть приховувати шкідники, які можуть погубити дерево. Ви можете спокійно зрізати гілки, які опустилися і вже не плодоносять. Докладніше можна подивитися на відео. У зимовий період не рекомендується зрізати гілочки. Пагони внаслідок впливу холоду виявляються крихкими і рани дуже погано можуть зажити.

Також хотілося б відзначити, терен любить добриво. Підгодовувати терен слід тричі протягом року, завдяки такій підживленні дерево порадує вас щедрим урожаєм, як видно на відео. У весняний період рослина потрібно удобрити мінеральними компостами і сульфатом амонію, а якщо грунт кислий, то вапняно-аміачної селітрою-30 г на квадратний метр. В літній період потрібно підгодовувати аличу з допомогою фосфорно-калійних добрив.