Дуже відповідальний і особливий етап для будь-якої жінки – це час виношування нового життя.

Прийшла пора серйозно задуматися про своє здоров’я і спосіб життя. Будь-який лікар вам з упевненістю скаже, що вагітна жінка повинна їсти не за двох, а для двох.

Оптимальний і правильний раціон, в якому завжди є місце найнеобхіднішим і корисних продуктів, забезпечить повноцінний розвиток малюка. Крім цього, грамотно складене меню подарує відмінне самопочуття майбутньої мами.

Важливі особливості харчування під час планування:

Лікарі рекомендують дати організму близько чотирьох місяців, щоб повноцінно підготуватися до запліднення яйцеклітини і майбутньої вагітності. Цього часу буде цілком достатньо, щоб запастися всіма необхідними поживними речовинами, вітамінами і мінералами, які життєво важливі для плода. Також існує необхідність очистити свій організм від небажаних токсинів, які накопичуються в процесі життєдіяльності будь-якої людини:алкоголю, лікарських препаратів, нікотину.

Будьте особливо уважні в тому випадку, якщо ви постійно приймаєте певні лікарські препарати для боротьби з хронічними недугами. У період планування вагітності вам дуже важливо проконсультуватися з лікарем про можливість зачаття і передбачуваної небезпеки для майбутнього малюка.

Дуже важливо привести в норму масу вашого тіла. Надлишок і недолік можуть дуже погано вплинути на розвиток плода і значно ускладнити процес зачаття. Якщо необхідно скинути зайву вагу, уникайте дуже строгих, особливо однокомпонентних дієт. У таких випадках організм стає бідним на запас поживних речовин, що призводить до дисбалансу рівня статевих гормонів і затримки процесу овуляції. У період виношування малюка у жінок, що мають надлишкову масу, можливий розвиток таких небезпечних станів, як гіпертонічна хвороба і цукровий діабет. Все це помітно ускладнює перебіг вагітності і негативно позначається на здоров’я майбутнього малюка.

Підготовка до вагітності:на що звернути увагу:

Меню жінки на цьому етапі має бути дуже різноманітним . Дуже важливо вживати в їжу якомога більше свіжих продуктів, які збагачені всіма необхідними речовинами, корисними вітамінами і мінералами. У таких продуктах вони містяться в легкозасвоюваній формі.

Дуже часта причина безпліддя у обох партнерів – це недостатня кількість заліза і анемія, яка з’явилася на цьому тлі. Дефіцит цього важливого мікроелемента часто розвивається в таких випадках:

• Неправильне харчування;

• Порушення метаболізму;

• Зловживання кави, кока-колою;

• Прийом певних медикаментів, особливо антибіотиків;

• Захворювання кишечника.

Також до серйозних порушень в жіночій і чоловічій репродуктивній системі призводить дефіцит магнію і цинку. Особливо часто відхилення є у тих жінок, які приймають контрацептиви всередину.

Вагітність наступила:як харчуватися далі:

Коли настає довгоочікувана вагітність, необхідно особливо ретельно стежити за своїм харчуванням і дотриманням його режиму. У такому положенні жінці абсолютно неприпустимо дотримуватися якусь певну, а тим більш сувору дієту. Ваш організм повинен отримувати в достатній кількості ті речовини, які необхідні для повноцінного розвитку майбутнього малюка, його зростання і розвитку.

Змінюються енергетичні потреби вагітної жінки, причому відбувається така зміна не відразу, а в міру збільшення терміну. Їх в обов’язковому порядку необхідно заповнювати з метою попередження виснаження і уповільнення росту плода.

У перші три місяці енергетична цінність вживаних продуктів повинна становити 2000 ккал на добу, протягом наступних трьох місяців – 2500 ккал і в останньому триместрі – 2800 ккал. Часто перед пологами у жінок зростає апетит, що вважається цілком нормальним і обґрунтованим явищем.

Для зростаючого організму найважливішими енергетичними продуктами є вуглеводи, одержувані з материнського організму. Також особливу увагу необхідно приділити таким речовинам, як білки і мінерали, зокрема, кальцій, залізо і деякі вітаміни.

Правильний раціон

Вимоги до раціону жінки в період вагітності такі:

• Раціон повинен бути багатим вуглеводами і містити достатню кількість клітковини (борошняні вироби з цільнозерновий борошна, крупи, страви з картоплі);

• Вводите в раціон тільки свіжі овочі і фрукти. Вони містять величезну кількість всіх необхідних речовин:мінерали, вітаміни і багато інших;

• Різноманітність, завдяки чому заповнюється недостатня кількість речовин, які дуже важливі для повноцінного розвитку майбутнього малюка;

• Страви повинні бути багаті білками, які в достатній кількості містить риба, м’ясо, яйця, горіхи, бобові культури, молоко і молочні продукти. Вони також є джерелом заліза і кальцію;

• Їжа не повинна містити велику кількість жирів і рафінованого цукру. Їх надлишок в їжі призводить до появи зайвої ваги. Використовуйте нерафіновані олії.

Зразкове меню

Ось приблизний набір страв, який вважається оптимальним для жінки, яка виношує дитину, і збалансованим за складом корисних речовин:

Перший сніданок:пластівці з цільного зерна або мюслі з молоком, чорний хліб (житній) і одне яйце некруто, цілий помідор, сік.

Другий сніданок:фрукти або нежирний йогурт.

Обід:Риба, приготована на пару або в духовці; картопля, приготований в мундирі; салат зі свіжих овочів; на десерт – фруктовий салат або морозиво.

Полудень:молочний коктейль, сирна запіканка.

Вечеря:запечена курка, морквяний салат, булочка з маслом, сік.

Важливо!У перервах між їжею можна вживати фрукти і потрібно вживати в достатній кількості негазованої мінеральної воду. Враховуйте, що фрукти, що містять велику кількість цукрів (виноград), краще вживати в їжу в першій половині дня, щоб не з’явився надмірна вага.

Збалансоване харчування

Оптимальним вважається таке співвідношення типів продуктів в раціоні вагітної жінки:

35% – углеводсодержащие продукти

35 % – фрукти і овочі

25% – молочні продукти, риба, горіхи і стручкові рослини

5% – жирні страви та солодощі

Особлива потреба:

Важливий перший триместр

Потреба в енергії у жінки в перші три місяці вагітності не збільшується в порівнянні з тією, яка була до зачаття. Не варто починати активно їсти у великих кількостях. Часто через токсикозу і часті позиви на блювоту і напади нудоти у жінки істотно знижується апетит.

Ваш малюк на цьому етапі ще дуже малий. І зараз надзвичайно важливо висока якість їжі, а не її кількість. У перші місяці виношування малюка віддавайте перевагу тільки свіжим і натуральним продуктам і не вживайте небезпечні, що містять велику кількість шкідливих добавок.

Не обов’язково застосовувати вітаміни і мікроелементи у формі таблеток, а часто це і зовсім протипоказано. На початку вагітності надмірна кількість деяких речовин, наприклад, ретинолу (вітаміну А), є небезпечним для здоров’я малюка.

Препарат, прийом якого необхідний в першому триместрі, – фолієва кислота. Інші вітаміни та мікроелементи при нормальному перебігу вагітності і правильному харчуванні приймати нераціонально.

НЕОБХІДНО ПОВНІСТЮ ВІДМОВИТИСЯ ВІД ВЖИВАННЯ спиртних напоїв і куріння.

Другий триместр – час активного росту плода

В цей період значно зростає потреба в більшості життєво важливих поживних речовинах, особливо в білках – будівельних матеріалах клітин і тканин малюка. Одночасно підвищується потреба в енергетичній цінності продуктів харчування.

Третій триместр – готуємося до фіналу

Ще більш збільшується енергетична потреба. Збільшується і потреба в білках, вітамінах та мікроелементах.

Обов’язково включайте в раціон молоко, молочні продукти, йогурти, сир. Вони повністю задовольняють потреби малюка і матері в багатьох поживних речовинах і мікроелементах.

Апетит жінки зростає, відповідно збільшується й маса тіла майбутньої мами. Зі зворотного боку матка, яка значно збільшилася в розмірах, досить сильно тисне на шлунок. Приймати великі кількості їжі стає неможливим.

В останньому триместрі дуже важливо дробове харчування. Приймайте їжу якомога меншими порціями. Частота – 4-6 разів на день.

Необхідний кальцій (Ca):

Цей мікроелемент надзвичайно важливий для побудови кісткової тканини майбутнього малюка. У процесі внутрішньоутробного розвитку плід споживає дуже велику кількість кальцію. І бере його він з організму майбутньої мами.

Недолік і виснаження запасів кальцію в організмі вагітної жінки сприяє погіршенню стану її зубів і кісткової тканини. Крім цього може порушитися формування кісток у плода.

Чудові джерела цього мікроелемента:

• Молоко;

• Молочні продукти:йогурт, сири;

Під час вагітності 3 склянки молока, 0,5 літрів йогурту або 70 грамів сиру на добу покриють всю необхідність в кальції.

• Овочі зеленого забарвлення;

• Квасоля та інші бобові;

• Горіхи, з особливо мигдаль.

Якщо у вагітної жінки є алергія на молочні продукти, їх з легкістю можна замінити на інші з наведеного вище списку. Крім цього будь-який лікар порекомендує приймати препарати, що містять кальцій в легкозасвоюваній формі.

Корисні і найнеобхідніші вітаміни:

Щодня під час вагітності дуже важливо отримувати встановлену норму вітамінів С і групи В. Вони сприяють підтриманню хорошого самопочуття і не накопичуються в тканинах і органах.

Величезна їх роль для повноцінного росту і розвитку тканин малюка, а також для забезпечення відмінного засвоєння інших життєво важливих речовин, наприклад, заліза. Також ці вітаміни впливають на нормальне функціонування таких систем матері:

• Кісткової;

• Серцево-судинної;

• Імунній;

• Нервовою.

Вітаміни групи В

• Вітамін В1 (тіамін)

Добова потреба:1,8 мг.

Бере активну участь в метаболізмі вуглеводів.

• Вітамін В2 (рибофлавін)

Добова норма:1,6 мг.

Перешкоджає появі анемії у вагітної жінки, а також відіграє важливу роль в процесі формування і розвитку клітин і тканин в організмі майбутнього малюка. Бере активну участь в процесах розщеплення вуглеводів, білків і жирів.

• Вітамін В6 (піридоксин)

Добова потреба:2,2 мг.

Сприяє правильному метаболізму білків в організмі. Бере активну участь на всіх етапах поділу і росту клітин.

• Вітамін В12 (ціанокобаламін)

Добова норма:2,2 мг.

Попереджає появу анемії у вагітної жінки та поява нервово-психічних розладів.

Найцінніші продукти, які містять вітаміни групи В:

– Хліб та вироби з цільнозерновий борошна;

– Огірки;

– Банани;

– Брокколі;

– Різні види м’яса;

– Горіхи;

– Яйця.

Вітамін С (аскорбінова кислота)

Добова потреба для вагітних жінок:70 мг.

Перешкоджає анемії у жінки, бере участь в утворенні кісткової тканини і зубів малюка.

Чудові джерела вітаміну С:

– Цитрусові;

– Полуниця;

– Свіжі помідори;

– Солодкий зелений перець;

– Листові овочі зеленого кольору.

Вміст вітаміну В6 в продуктах

Про необхідність заліза (Fe):

Починаючи з четвертого-п’ятого місяця плід починає дуже активно тягти з материнського організму залізо. Воно дуже важливо на цьому етапі його формування для побудови і розвитку тканин організму і правильного розвитку еритроцитів. При відсутності в раціоні майбутньої матері достатньої кількості заліза, його запаси швидко виснажуються, і у вагітної жінки розвивається анемія.

Продукти, що містять залізо:

• М’ясо, особливо яловичина;

• Свіжі яйця;

• Бобові, особливо червоні сорти квасолі;

• Овочі зеленого забарвлення;

• Морепродукти;

• Печінка.

Не можна допускати вживання печінки великими кількостями, через те, що крім заліза вона містить багато вітаміну А. Перенасичення їм організму негативно позначається на здоров’я майбутнього малюка.

Крім продуктів харчування, багатих на залізо лікар, який веде вашу вагітність призначить пероральні препарати заліза. Але перед цим необхідно зробити загальний аналіз крові і визначити ступінь анемії і доцільність застосування додаткових ліків.

Решта необхідні компоненти їжі:

Крім розглянутих вище речовин, які важливо вживати в їжу в період вагітності існують й інші, не менш важливі для майбутньої мами і її малюка.

Білки

Добова потреба в раціоні:60 грамів.

Білок життєво необхідний в якості основного будівельного матеріалу багатьох тканин плода.

У великих кількостях білок міститься в таких продуктах:

o Різні сорти м’яса;

O Молочні продукти;

O Бобові культури;

O М’ясо птиці;

O Риба.

Мікроелементи і мінерали, необхідні в період вагітності

• Цинк (Zn)

Добова доза:15 мг.

Цей мікроелемент важливий для забезпечення правильного розподілу клітин плоду. До того ж він сприяє попередженню передчасних пологів.

Продукти, які містять цинк в достатній кількості:

o М’ясо, особливо свіже (не морожене);

O Рибні продукти;

O Борошняні продукти з цільнозерновий борошна;

O Яйця;

O Бобові;

O Морепродукти;

O Різні сорти неочищеного рису;

O Насіння кунжуту.

• Фосфор (P)

Добова потреба:1200 мг.

Фосфор відіграє найважливішу роль в правильному розвитку всіх типів кісток і зубів малюка.

Велика кількість фосфору міститься в таких продуктах:

o Різні сорти м’яса;

O Морська риба;

O Хліб і інша випічка;

O Бобові культури.

• Йод (I)

Добова доза:175 мг.

Бере активну участь у виробництві гормонів, в першу чергу щитовидної залози, робить істотний вплив на зростання майбутнього малюка, а також формування і функціонування його нервової системи.

Продукти, багаті йодом – риба, особливо морська і йодована сіль, в тому числі і морська (її вживання в їжу більш переважно).

• Магній (Mg)

Добова норма:320 мг.

Він необхідний для росту у плоду кісткової тканини і зубів. Крім цього, магній ефективно перешкоджає виникненню передчасних пологів.

Велика кількість магнію міститься в таких продуктах, як гречана крупа, бобові, шпинат, редис.

• Мідь (Cu)

Добова норма:1,5 – 3 мг.

Запобігає виникненню анемії у жінки на різних термінах вагітності, а також бере безпосередню участь у формуванні кісткової тканини і нервових клітин плоду.

Міститься в таких продуктах, як стручкові рослини, морепродукти, вироби з цільнозерновий борошна, різні горіхи.

Додаткові вітаміни

– Вітамін А (ретинол)

Добова доза:5 тисяч МЕ.

Необхідний для повноцінного і правильного формування нервової системи та органів зору плоду.

Міститься в таких продуктах:

o У поєднанні з жирами – морква і помідори;

O Гарбуз;

O Масло вершкове;

O Сметана різної жирності;

O Яєчні жовтки.

– Фолієва кислота

Добова доза:400 мг.

Попереджає порушення в формуванні нервової системи, бере участь в синтезі еритроцитів, необхідна для нормального метаболізму білків, які містяться в продуктах харчування.

Велика кількість міститься в таких продуктах:

o Овочі темно-зеленого кольору;

O Апельсини;

O Бобові.

Що вживати небажано і небезпечно:

Є ряд продуктів, які краще прибрати зі свого меню або максимально обмежити їх вживання, щоб не завдати шкоди здоров’ю мами і майбутнього малюка. До таких відносять такі:

o М’ясо, яке не минуло достатній рівень термічної обробки. Воно може стати причиною токсоплазмозу;

O Сири м’яких сортів і з цвіллю (рокфор, камамбер). Часто в них міститься дуже небезпечний мікроорганізм – лістерію;

O Морепродукти і риба, які не пройшли термічну обробку:суші, устриці. У них можуть міститися хвороботворні мікроорганізми і паразити;

O Напої, що містять кофеїн:кава, міцний чай, кока-кола. Вони призводять до надмірного збудження нервової системи жінки і її плоду, а також можуть стати причиною серцевих аритмій;

o Яйця і молоко, які не піддавалися термічній обробці. Ці продукти – часта причина сальмонельозу;

o Печінка та вироби з неї. При частому вживанні можна заразитися лістеріозом.

Такі різні дієти:

Досить поширена думка, що вагітні вегетаріанки не повинні змінювати свій звичний раціон. Багато західні лікарі вважають, що цілком можна виносити і народити здорового малюка без вживання м’яса. Просто достатньо періодично приймати препарати заліза з метою поповнення його запасів в організмі.

Але перш ніж прийняти таке відповідальне рішення і відмовлятися від життєво важливих для малюка продуктів, необхідно добре подумати. Адже для побудови організму плода просто необхідні в достатній кількості білки і мінерали. А їх запаси дуже складно підтримувати і заповнювати тільки рослинною їжею. Деякі живильні речовини надходять в організм матері і плода переважно з продуктами тваринного походження.

Також важливим моментом є те, що дотримуватися різні суворі, а тим більше монокомпонентые дієти вагітним жінкам категорично забороняється. Якщо ви боїтеся набрати зайву вагу в період виношування свого малюка, то самий правильний варіант – це перехід на правильне харчування, ведення здорового способу життя та нормовані фізичні навантаження. Тільки в такому випадку ви забезпечите нормальний розвиток плоду і значно зміцните своє здоров’я.

Природно, багато хто думає, що цілком можна замінити весь величезний перелік корисних речовин прийомом чарівної таблетки, яка іменується полівітамінним комплексом. На ринку представлено безліч таких, які розроблені спеціально для вагітних жінок. Реклама у всіх випадках обіцяє заповнення потреб організму майбутньої мами і малюка в корисних речовинах. Але дуже важливо не забувати про те, що найбільш повно всі вітаміни і поживні речовини все-таки засвоюються з природних продуктів, вирощених у рідній місцевості. З лікарських полівітамінних препаратів всмоктується не більше 25% корисних речовин і то за умови нормального функціонування шлунково-кишкового тракту. До того ж часто такі засоби містять барвники, консерванти та інші допоміжні речовини, які можуть мати негативний вплив на малюка. До використання лікарських препаратів, що містять вітаміни, вдаватися раціонально в разі неможливості заповнити потреби в певних речовинах. Також лікарі призначають їх з профілактичною метою, і якщо вагітна жінка належить до групи ризику виникнення ускладнень з-за нестачі якихось речовин в її організмі. У будь-якому випадку це може зробити лише лікар, який веде вашу вагітність.

Будьте здорові і щасливі!