У Росії фініки вважаються екзотичними ласощами, але в багатьох країнах вони відносяться до основного виду харчування. Приміром, в країнах Азії та Африки фініки прирівнюють до хліба, настільки це корисний і ситний продукт. В районах традиційного вирощування фініків вважається, що вони зібрали в собі лікарські властивості. Так якими ж корисними властивостями фініки мають і що ж корисного втримується в кожному финике?

Фініки ростуть на фінікових пальмах, що представляють собою чагарники або невеликі дерева. Їх квітки жовті, дрібні, зібрані в суцвіття. Плоди – ягідні з однією кісточкою. Фініки славляться своїм чудовим смаком і корисними поживними властивостями. Ще задовго до нашої ери вони використовувалися як основні продукти харчування. Досі фініки цінуються в тих країнах, де вони традиційно зростають.

Фініки володіють різноманітним хімічним складом. У них дуже багато простих і складних вуглеводів, пектину, клітковини, невелику кількість масел, жирів і рослинного білка. До складу фініків входять багате кількість амінокислот, провітамін А, вітаміни B, З, макро – і мікроелементи (магній, залізо, мідь, марганець, цинк, калій, натрій, фосфор, сірка, кобальт, фтор, селен, алюміній). Великий вміст вуглеводів робить фініки головним джерелом енергії. Особливо їх рекомендують при втраті сил після застуди, при виснаженні, при інфекційних захворюваннях, на тлі онкологічних проблем зі здоров’ям.

Клітковина і пектин сприяють поліпшенню травлення та очищення кишечника. Особливо ці речовини корисні при запорах, очищаючи організм від непотрібних продуктів обміну в кишечнику. Фініки виділяються великою кількістю амінокислот, у порівнянні з іншими фруктами, дозволяючи їх використовувати як джерело рослинного білка. Невеликий вміст жирів і масел впливає на нормалізацію обмінних процесів. Поліпшується обмін речовин і під впливом мінералів і вітамінів, що містяться в кожному финике.

Так, вітамін В1 приводить в порядок роботу всієї нервової системи, В2 нормалізує вуглеводний обмін, сприяючи припливу сил і енергії. Вітамін В9 (фолієва кислота) благотворно впливає на процес кровотворення, а вітамін С зміцнює стінки кровоносних судин. Провітамін А, який міститься в фініках, зміцнює зір, покращує стан шкіри, робить волосся більш густими, а нігті здоровими і міцними.

Дуже корисні і мінерали. Магній і калій покращують роботу серцево-судинної системи, фтор вбереже зуби від карієсу, фосфор і кальцій зміцнять кістки, селен нормалізує імунітет.

Фініки – це корисний низькокалорійний продукт. Їх можна вживати в їжу замість традиційних солодощів (наприклад, цукерок, шоколаду), особливо при проблемах із зайвою вагою. Фініки дуже активно беруть участь в обміні речовин і є джерелом енергії, їх часто використовують при лікуванні хвороб, таких, як інфекційні захворювання, онкологічні захворювання, туберкульоз. Фініки також покращують імунітет людини, а це дуже важливо, особливо при важких захворюваннях. Сушені фініки містять багато вуглеводів в поєднанні з багатим набором біологічних активних речовин, позитивно впливають на роботу головного мозку, тому рекомендується вживати фініки студентам під час іспитів.

Чоловічої частини населення корисні властивості фініків дуже необхідні. У всіх країнах, де їх традиційно вирощують, вважається, що вони попереджають імпотенцію, покращують чоловічу силу, витривалість. Нарешті, фініки досить смачні плоди. Їх вживають свіжими, сушеними, роблять з них начинку для пирогів, фруктові салати, фініковий мед. Фініки – це дуже корисні і унікальні плоди.