Здоров'я

Корисні властивості гарбуза

Полезные властивості гарбуза з давніх часів знайомі і цінуються людиною. Ймовірно, завдяки високому вмісту води — понад 90%. Її м’якоть — це також джерело цінних речовин. Її можна їсти так часто, як вам хочеться, адже енергетична цінність гарбуза становить лише 28 ккал в 100 р. Відбувається гарбуз з Америки, де її властивості відомі вже кілька тисяч років.

З гарбуза можна приготувати безліч страв, як солодкі (конфітюри, компоти, начинку в тісто), так і солоні. Нейтральний смак гарбуза дозволяє подавати її з м’ясом, наприклад, “Котлети з гарбузом”, готувати з неї супи. Гарбуз можна квасити, маринувати, і навіть виробляти з неї пиво.
Гарбуз повна вітамінів і мінералів

Гарбуз укладає багато антиоксидантів (нейтралізують вільні радикали): бета-каротин (провітамін А), а також вітаміни Е і C. Гарбуз покращує роботу травного тракту, запобігає запори, відновлює кислотно-лужний баланс організму (дієтологи рекомендують їсти гарбуз тим, хто любить м’ясо). Вона містить багато клітковини — близько 2,8 г в 100 г м’якоті.
Крім цього гарбуз містить вітаміни групи B:
B1 — (тіамін) бере участь у зміні вуглеводів, прискорює загоєння ран, знижує біль.
B2 — (рибофлавін) забезпечує нормальне функціонування очей, нервової і дихальної систем, піклується про стан слизових оболонок, кровоносних судин і шкіри.
B6 — бере участь у зміні жирів і вуглеводів, у створенні ензимів, гормонів, гемоглобіну, впливає на кров’яний тиск,роботу серця і нервової системи, збільшує витривалість, запобігає виникненню ниркових каменів, пом’якшує прояви ПМС, важливий у лікуванні запальних процесів і випадання волосся.

Гарбуз є також джерелом мінералів і мікроелементів:
Калій — грає важливу роль в передачі нервових імпульсів, його нестача спричиняє ослаблення організму, порушення работысердечно-судинної системи.
Магній — наслідки дефіциту: неправильна робота серця, атеросклероз, гіпертонія, нервово-м’язова збудливість,болісні судоми литок, посилене випадання волосся, ламкість нігтів, карієс зубів, труднощі концентрації.
Цинк впливає на всі основні життєві процеси, бере участь у мінералізації кістки, загоєнні ран, піклується про витривалості, нормальному кров’яному тиску, а також виділення інсуліну і кількості холестерину.
Кальцій — складова кісток, бере участь у виділення гормонів, які відповідають за біоелектричні імпульси, згортання крові.
Залізо — забезпечує утворення гемоглобіну (червоних кров’яних тілець) і транспортування кисню до клітин організму.
Марганець — забезпечує повноцінне засвоєння вітамінів, є складовим елементом кісток і крові, живить нервові клітини і мозок, необхідний для синтезу гормонів щитовидної залози, піклується про слух, шкірі.

Цінні насіння

Гарбуз — це також їстівні насіння, багаті цинком. Цей елемент необхідний для хорошого зору і смаку, роботи імунної системи і відповідного метаболізму інсуліну. Насіння гарбуза містять багато калію, заліза, магнію, фосфору, фітостероли (знижують рівень холестерину), а також кукурбітин (надає противопаразитное дія). Близько 24 % маси гарбуза — це білки, майже половина — це цінні жири, багаті здоровими моно – і поліненасиченими жирними кислотами, а також вітамін молодості — вітамін E.

Корисні властивості гарбуза великі й очевидні, з чого можна зробити висновок, що гарбуз і гарбузове насіння обов’язково необхідно включати в свій раціон.

Залишити відповідь

Womanblog.in.ua © 2015-2017| Багато порад на різноманітні теми