Різне

Корисні властивості яблук

Одним з найбільш популярних фруктів в Росії можна назвати яблуко. У кожній родині люблять яблука, але багато хто навіть не здогадуються, якими корисними властивостями яблука мають. Давайте спочатку розглянемо історію походження яблук. Звідки ж прийшли до нас ці фрукти? Історики по одній версії припускають, що карликові різновиди яблунь були ще в далекі античні часи, а ось за іншою версією стверджують, що їх можна вважати батьківщиною – Казахстан. Учені багато років проводили різні дослідження, з допомогою яких довели, що перші яблуні росли саме в горах, розташованих в районі колишньої столиці цієї країни. Вже далі яблуні поширилися по іншим територіям Азії, а потім їх стали садити і вирощувати в Європі. В даний час відомо вже більше 8000 сортів яблунь. На наших дачних ділянках найчастіше ростуть Білий налив, Антонівка, Штрифель, Коричневка, Слов’янка.

Про яблуках складено безліч легенд, казок, оповідей, міфів, пісень, віршів, знято мультфільми і фільми. А ось скільки кулінарних рецептів існує з цим смачним плодом і не перелічити. З яблук готують компот, сік, варення, мус, повидло, джем, різні наливки, слойки, шарлотки, штрудель, пиріжки. Яблука навіть запікають з гусаком або качкою для святкового столу.

Яблука вважаються багатим джерелом мінеральних речовин: калію, кальцію, натрію, фосфору, магнію, йоду, сірки і особливо заліза. Забезпечують яблука нас і різними вітамінами: токоферолом, рутином, аскорбінової, фолієвої, нікотинової кислоти, піридоксином, тіаміном, каротином, рибофлавіном. Причому організм людини все це легко і швидко засвоює. Соковите і смачне яблуко володіє тонізуючою властивістю навіть краще, ніж чашечка міцної кави.

Сорти яблук, які швидко буріє при відкушуванні і мають терпкий смак – багаті рутином. І такі корисні яблука людям, що мають ламкі і тендітні кровоносні судини. У плодах багато органічних кислот, фруктози, клітковини, катехінів і пектину, якого більше, ніж у малині, агрусі і грушах.

Основні лікувальні властивості яблук:

  1. Основний секрет яблучних заслуг це різноманітність антиоксидантів. Антиоксиданти, як відомо, мають здатність нейтралізувати вільні радикали, у зв’язку з цим гальмуються процеси мутирования і старіння клітин. А ще антиоксиданти впливають на роботу рецепторів і ферментів організму.
  2. Варто відзначити противірусні, загальнозміцнюючі, антимікробні ефекти, а також на позитивний вплив на імунну систему організму. Яблука відмінно допомагають при відновленні сил при тривалих хворобах і після операцій. Фітонциди (природні антибіотики), що містяться в плодах, сприяють загибелі збудників дизентерії, стафілокока і вірусів грипу.
  3. Пектин (природний адсорбент) допомагає виводити і знешкоджувати токсичні і шкідливі речовини з кишечника. Якщо з’їдати на сніданок одне яблуко, то запори турбувати вас не будуть.
  4. За допомогою яблук можна лікувати початкові стадії гіпертонії, так як відбувається за рахунок фитонутриентов очищення судин, нормалізується циркуляція крові, робота серця, усувають набряки. При регулярному вживанні яблук відразу помітний сечогінний ефект, зникає шум в голові, запаморочення, біль, тяжкість.
  5. Яблука дозволяються використовувати в раціоні хворих на цукровий діабет, так як фруктоза, що міститься в яблуках, повільно усваивающаяся, що не дозволяє цукру в крові різко стрибнути вгору.
  6. Плоди яблук низькокалорійні, а так само вони зменшують засвоєння ліпідів, а клітковина викликає почуття насичення і ситості, тому яблука використовують у дієтичному харчуванні.
  7. Яблука перешкоджають утворенню в організмі сечової кислоти, що дозволяє вживати їх при подагрі, ревматизмі та інших захворюваннях суглобів.
  8. Американські вчені встановили, щоб попередити розвиток в старості деменції (недоумства), досить пити по дві склянки свіжовичавленого в домашніх умовах соку. Цілющий напій також корисний спортсменів, працівників фізичної і розумової праці для швидкого відновлення сил.
  9. Сучасні дерматологи і косметологи рекомендують своїм пацієнтам маски і аплікації з яблучної маси, протерту на терці, при схильності шкіри до запалень, для розширених пор і усунення жирного блиску.
  10. Дослідження показали, що в цих фруктах присутні речовини, які блокують розмноження і ділення ракових (злоякісних клітин, особливо в печінці та товстому кишечнику. Вживання по 1 яблуку в день знижує ризик виникнення онкологічних захворювань.
  11. Австралійські, фінські і британські вчені довели корисні властивості яблук і що яблука знижують рівень розвитку бронхіальної астми, якщо людина вживає 5-6 яблук за тиждень. Також встановлено, що плоди нейтралізують негативний вплив на легені людини диму від сигарет та інших небезпечних домішок. Тому, для всіх, хто часто змушений вдихати тютюновий дим не по своїй волі і особливо курців, яблука вкрай необхідні!

Яблучні поради:

– Намагайтеся вживати яблука в свіжому вигляді, так як при термообробці вони втрачають більшу частину своїх корисних компонентів.

– Пам’ятаєте, що в шкірці яблука міститься велика кількість корисних речовин, тому намагайтеся не зрізайте її. Звичайно, це відноситься до тих яблук, які попередньо не оброблялися спецзасобами для кращого збереження.

– Вітаміну С міститься більше в зелених плодах, ніж у червоних.

– Страждаючим гастритом бажано вживати солодкі сорти яблук.

– Яблука краще зберігати у прохолодному місці, так як в теплому місці вони швидко стануть млявими.

І в ув’язненні, не дарма в російських казках герої вирушали за молодильними яблуками, їх дуже цінують геронтологи і часто рекомендують своїм пацієнтам похилого віку. Але щоб яблука на здоров’я викликали помітний позитивний ефект, вживати їх потрібно регулярно. Вчені радять, що кожній дорослій людині необхідно з’їдати близько 48 кілограмів корисних яблук на рік. В Англії, де дуже багато шанувальників яблук, є приказка, яку можна перекласти дослівно так: «Одне яблуко в день – і лікар вам не потрібен».

Будьте здорові!

Залишити відповідь

Womanblog.in.ua © 2015-2017| Багато порад на різноманітні теми