Дієтичні страви, які нам з тих чи інших причин доводиться готувати, можуть бути смачними і апетитними.

Салати і вінегрети – таке унікальне блюдо, яке можна готувати щодня для кожного прийому їжі. Як самостійне блюдо салат підійде на сніданок або вечерю, салатом починається обід. Салат – гарне доповнення до інших страв. Можна приготувати салат і харчуватися їм весь день, накладаючи собі невелику порцію.

Салати і вінегрети, рецепти яких ви побачите в сьогоднішній підбірці, ви можете приготувати не тільки для діабетиків, але і для всієї родини. Всі вони смачні і корисні.

Вінегрет з морською капустою. Буде потрібно: 200 г морської капусти, 100 г квашеної капусти, 1 солоний огірок, 1 великий буряк, 2 картоплини, 1 ріпчаста цибулина, 150 г консервованого зеленого горошку, 3 ст. ложки рослинної олії, сіль.

Відварені овочі (буряк і картоплю), а також огірок нарізати кубиками. Квашену капусту віджати від розсолу і нашаткувати. Цибулю дрібно нарізати. Всі продукти з’єднати, додати морську капусту, зелений горошок, сіль, рослинне масло і перемішати. Цей салат можна використовувати і для пісного харчування.

Вінегрет з грибами. Буде потрібно: 150 г маринованих або солоних грибів, 1 буряк, 1 солоний огірок, 3 картоплини, 1 ріпчаста цибулина, 1 морква, 3 ст. ложки рослинної олії, зелень петрушки, сіль.

Буряки, картоплю і моркву відварити, очистити і нарізати кубиками. Додати гриби і огірок, також нарізані кубиками, дрібно нарізану цибулю, сіль і все перемішати. Заправити рослинним маслом, зверху посипати зеленню.

Салат з гарбуза. Варіант №1. Буде потрібно: 250 г гарбуза, 2 яблука, 3 ст. ложки сметани, 1 ч. ложка фруктози, щіпка кориці. Гарбуз і яблука очистити від шкірки і насіння, нарізати маленькими кубиками. Підготовлені продукти з’єднати, додати фруктозу, корицю, сметану, перемішати. Це десертний варіант салату. Але його можна змінити і приготувати трохи інакше.

Варіант №2. Гарбуз і яблука очистити від шкірки і насіння, нарізати кубиками, як у першому варіанті, або натерти на крупній тертці. Посолити, поперчити за смаком, заправити сметаною або майонезом. Якщо заправити салат пісним майонезом або рослинним маслом, вийде пісний салат.

Салат картопляний. Буде потрібно: 500 г картоплі, пучок зеленої цибулі, 4 ст. л. нерафінованої рослинної олії, сіль за смаком. Картопля ретельно вимити, відварити в мундирі, ще гарячою очистити і нарізати кубиками. Додати дрібно нарізаний зелений лук, сіль, рослинне масло і перемішати. Салат можна приготувати і з ріпчастою цибулею.

Перше на обід. Суп, щі або борщ – наші улюблені страви, без яких неможливо уявити собі обід. Суп з кольоровою капустою. Буде потрібно: 300 г цвітної капусти, 200 г картоплі, 100 г моркви, 200 г цибулі-порею, зелень кропу, 3 л води, сіль за смаком, сметана.

У киплячу підсолену воду покласти нарізану кубиками картоплю, розібрану на окремі качанчики капусту, нарізані кружальцями моркву і цибулю-порей. Варити 15 хвилин. Додати дрібно нарізаний кріп і варити ще 5 хв. Подавати на стіл зі сметаною. Без сметани суп цілком годиться для пісного харчування, і в цьому випадку його можна буде заправити пісним майонезом.

Квасолевий суп. Буде потрібно: 200 г сухої квасолі, 200 г картоплі, 150 г ріпчастої цибулі, 100 г моркви, 2 ст. ложки томатної пасти, 2 ст. л. рослинного масла, 3 л води, сіль.

Квасолю промити, залити невеликою кількістю холодної води (вода повинна повністю покривати квасолю), прикрити кришкою і варити, підливаючи воду по мірі википання. Дрібно нарізану цибулю і моркву, нарізану кубиками, пасерувати разом в рослинній олії. Додати в овочі, томатну пасту і продовжувати гасити до тих пір, поки масло не придбає її колір.

Готову квасолю залити 3 л гарячої води, додати сіль, нарізану кубиками картоплю і варити 15 хвилин. За 5 хвилин до закінчення варіння додати пасеровані овочі.

Розсольник. Буде потрібно: 4 солоних огірка, 4 картоплини, 1 морква, 2 ріпчасті цибулини, 0,5 склянки рисового крупи, корінь селери, 2 л води, 2 ст. ложки рослинної олії, сіль за смаком.

З огірків зрізати шкірку, залити її 1 склянкою окропу і кип’ятити на повільному вогні 10 хвилин, потім вийняти выварившуюся шкірку, а в розсіл опустити нарізану м’якоть огірків і варити ще 10 хвилин. Рисову крупу промити холодною водою. Цибулю дрібно нарізати і спасерувати в олії.

У киплячу воду опустити нарізані соломкою коріння (морква, селера), підготовлену крупу, через 10 хвилин – картоплю і варити до готовності картоплі на помірному вогні. Потім додати цибулю, підготовлені огірки, долити розсіл, якщо бульйон недостатньо солоний, і продовжувати варити ще 5-10 хвилин. При подачі на стіл можна заправити сметаною.

Рибний суп з ананасами. Додали в звичайний рибний суп ананас – і отримали самий що ні на є святковий суп. Буде потрібно: 1 ананас, 1 ріпчаста цибулина, 1 морква, 1 риба, лавровий лист. Ананас очистити. Очищену цибулину, моркву варити разом з рибою, щоб отримати хороший і наваристий рибний бульйон.

Коли бульйон закипить, посолити його, а коли риба (голова і хвіст) розвариться, видалити її разом з морквою і цибулею. Бульйон процідити, а можна і не робити цього. У бульйон додати спеції і нарізаний невеликими скибочками ананаса. Якщо він стиглий, то варити його довго не треба, а якщо не дуже, то нехай трошки покипить в бульйоні. До супу можна подати грінки або сухарики. Майте на увазі, що всі ці перші страви ви зможете приготувати не тільки до обіду. Суп можна подати і до сніданку, і до вечері.

Другі і закусочні страви з рибою. Смачна риба, про користь якої знає сьогодні і малий, і старий, корисна і в діабетичному харчуванні. Подивіться на рецепти, і ви переконаєтеся, що це не тільки апетитні другі страви до обіду. Кожне з них заслуговує того, щоб його приготували для святкового столу.

Смажена риба з гречаною кашею. З розрахунку на 1 порцію потрібно: 150 г філе риби, 50 г гречаної крупи, 2 ст. ложки соняшникової олії, 1 ч. ложка борошна, 2 ст. ложки сметани, сіль за смаком. Філе риби нарізати, посолити, обваляти в борошні і підсмажити на олії. Гречану крупу обсмажити без масла і зварити у воді. Подавати зі сметаною.

Камбала, тушкована з цибулею і солодким перцем. Буде потрібно: 750 г камбали, 2 ст. ложки борошна, 4 ст. ложки рослинної олії, 2 ріпчасті цибулини, 4 стручка солодкого перцю, 250 г помідорів, 750 г рибного бульйону, 2 зубчики часнику, сіль за смаком.

Нашаткувати цибулю і злегка обсмажити його на рослинному маслі, додати солодкий стручковий перець, нарізаний соломкою і разом з цибулею обсмажувати ще 5-10 хвилин. Потім додати помідори, очищені від шкірки і насіння, нарізані часточками, залити рибним бульйоном і нагріти до кипіння.

Порційні шматки риби посипати сіллю, запанірувати в борошні, обсмажити на маслі, покласти в бульйон з овочами, додати розтертий із сіллю часник і тушкувати рибу на слабкому вогні до готовності. Подати рибу з відвареною картоплею.

Рибні котлетки. Буде потрібно: 1 кг рибного фаршу (тріски, хека, пікші або минтая), 5-6 середніх морквин, 4 ріпчасті цибулини, 1 склянка борошна, 1 ст. ложка манної крупи, 0,5 склянки олії, 0,5 склянки води, 200 г білокачанної капусти, 2 яйця, сіль, фруктоза або мед за смаком.

Нарізати моркву тонкими кільцями, налити на сковорідку олію, висипати туди моркву і 5 хвилин тушкувати, додавши сіль на кінчику ножа, 1 ч. ложку фруктози або меду.

Як тільки морква підрум’яниться і розм’якшиться, додати в рибний фарш. Туди ж вилити 2 яйця, покришити цибулю, тонко нарізану капусту, влити рослинне масло. Все розмішати, додати склянку (неповний) борошна і манну крупу, знову все розмішати.

Потім у велику сковорідку налити рослинне масло, воду, наліпити котлет (якщо вони розвалюються, потрібно додати борошна), обваляти їх у борошні або сухарях і покласти на сковорідку на середній вогонь. Можна додати трохи води, щоб не підгоріло.

Риба в горщиках з каштанами. Буде потрібно: 1,5 риби, 100 г рослинного масла, 1 склянка 15%-й сметани, 100 г нежирного тертого сиру, 400 г каштанів, сіль за смаком. Рибу нарізати порційними шматками. У вогнетривкі горщики (за кількістю осіб) покласти на дно по 1 ст. ложці масла і сметани.

Потім покласти в них шматки риби, посипати їх сіллю і тертим сиром, на все це покласти зварені каштани. Полити вміст горщиків сумішшю масла, сметани, сухарів і сиру, влити в кожен по 3 ст. ложки гарячої води. Після цього горщики замазати тестом (зробити з нього «кришку»), зверху тісто змастити яйцем, посипати сиром.

Горщики поставити на деко і помістити в духовку з середнім жаром. Піч до тих пір, поки тісто не зарум’яниться і риба не пропечеться. Подати до столу з пилу-жару, в горщиках. Правда, і в холодному вигляді рибка хороша! Приємного апетиту!