Збірна солянка – це споконвічно російська страва. Воно з’явилося дуже давно, так давно, що сьогодні вже ніхто не може сказати, коли саме. Достеменно відомо тільки одне: наші предки готували солянку після великих свят, коли до будинку залишалося багато їжі. В основі традиційного рецепту солянки лежить м’ясо, точніше, кілька видів м’яса, копченості, варене м’ясо, тушковане, мови, сердечка, сосиски… Словом, будь-які м’ясні продукти. Так званий «збір м’яса» (звідси і назва – збірна).

Якщо після дружньої вечірки ваш холодильник залишився забитий різними смаколиками, але робити сендвічі з нарізок вже просто непристойно, пропонуємо вам приготувати м’ясну солянку. Це блюдо відрізняється цікавим смаком з невеликою кислинкою, приємним ароматом і незвичайною поживністю.

Інгредієнти для приготування солянки

  • М’ясо на кісточці – 700 г
  • М’ясне філе (будь-який) – 1 кілограм
  • Солоні огірки – 200 г
  • Огірковий розсіл – 0,5 склянки
  • Цибуля – 2 шт.
  • Морква – 1 штука
  • Томатна паста – 5 столових ложок
  • Каперси – 3 столові ложки
  • Лавровий лист – 4 штуки
  • Лимон – 1 штука
  • Свіжа зелень (петрушка, кріп)
  • Маслини – 0,5 баночки
  • Сіль
  • Чорний мелений перець
  • Рослинне масло

Покроковий процес приготування

  1. Зваріть з м’яса на кісточці наваристий бульйон: покладіть м’ясо в каструлю, залийте його холодною чистою водою і на повільному вогні варити його близько півтора годин, при необхідності знімаючи пінку. Після закипання посоліть бульйон.
  2. М’ясне філе наріжте маленькими шматочками.
  3. Моркву і цибулю помийте і почистіть. Моркву крупно натріть цибулю поріжте кубиками.
  4. Солоні огірки подрібніть – можна кубиками, можна стружкою (як вам зручніше).
  5. Розігрійте масло і обсмажте продукти в такому порядку: спочатку злегка підсмажте цибулю, потім додайте моркву, далі – шматочки м’яса, а потім – огірочки.
  6. До смажених овочів додайте томатну пасту. Перемішайте масу, накрийте сковорідку кришкою і тушкуйте все на маленькому вогні протягом семи хвилин.
  7. Після закінчення зазначеного строку перекладіть овочі в гарячий бульйон, туди ж киньте каперси і влийте розсіл. Варіть суп десять хвилин.
  8. В кінці приготування покладіть в каструлю лаврові листочки, поперчіть і посоліть блюдо.
  9. Перед подачею супу на стіл підготуйте посуд. У кожну тарілку покладіть по кружечку стиглого лимона і кілька штук маслин. Налийте суп і посипте його подрібненою зеленню.

Їсти подано!