Гранат володіє воістину унікальним набором корисних речовин, які в повній мірі присутні в соку.

Склад соку граната

З 100 грамів зерен граната виходить в середньому 60 г соку, багатого органічними кислотами, цукрами (фруктозою і глюкозою), а також фітонцидами, азотистими речовинами, мінералами, вітамінами, таніном. Біологічна активність гранатового соку набагато вище, ніж у соків з інших ягід і плодів. Вітамінний ряд, присутній у гранатовому соку вражає, він містить вітаміни групи В (В1, В2, В6), причому один компонентів фолацин – є природною формою вітаміну В9 (фолієвої кислоти), також в склад соку входять: вітамін А, Е, С, РР.

За змістом деяких мінеральних солей, сік граната також є рекордсменом, у великій кількості сік містить: калій, магній, кальцій, натрій, залізо, кремній, мідь, фосфор.

Органічні кислоти, які містить сік: лимонна (причому її в гранаті навіть більше, ніж у лимоні), яблучна, щавлева і ін За кількістю антиоксидантів, сік граната випереджає зелений чай, журавлину і лохину.

Вплив гранатового соку на організм

Мабуть, немає системи або органу в організмі людини, на який би не вплинув гранатовий сік, користь цього напою відбивається на життєдіяльності кожної клітини. Адже в першу чергу гранатовий сік благотворно впливає на кров і її склад, збагачує мікроелементами, вітамінами, глюкозою, очищає від вільних радикалів і холестеринових бляшок низької щільності. Гранатовий сік значно покращує кровотворну функцію, підвищує рівень гемоглобіну в крові. Тому сік граната рекомендують вживати вагітним і донорам.

Регулярне вживання гранатового соку сприяє профілактиці ракових захворювань, особливо раку простати, тому гранатовий сік рекомендований чоловікам.

Травний тракт також позитивно висловлюється на вплив гранатового соку, напій підвищує секрецію залоз, покращує апетит, допомагає при діареї і надає сечогінну дію. Пектин, танін і фолацин, що містяться в соку здатні мінімізувати запальні процеси в шлунку.

Імунна система також позитивно реагує на вживання гранатового соку. Користь цього напою полягає в зміцненні захисних функцій, посилення опірності організму. Сік є прекрасною профілактикою респіраторних і вірусних інфекцій. При болях в горлі гранатовий сік застосовують як полоскання, розбавляючи його з теплою водою.

Гранатовий сік рекомендують вживати гіпертонікам, цей напій чудово нормалізує тиск, зміцнює серцевий м’яз, є профілактикою багатьох серцево-судинних захворювань.

Вживання гранатового соку і протипоказання

Гранатовий сік, не дивлячись на величезну користь, що може нанести шкоду організму. Його не рекомендують вживати в чистому вигляді, краще розбавляти соками інших ягід, фруктів або овочів, водою. Кислоти, які містяться в соку, згубно впливають на зубну емаль. Також в чистому вигляді сік володіє сильним в’яжучу дію і може викликати запор.

Людям з виразковими захворюваннями шлунка та дванадцятипалої кишки, сік граната пити не можна, також як і тим, у кого підвищена кислотність шлункового соку, гастрит, панкреатит.