Картопля – мабуть, найбільш універсальний продукт, який використовується практично у всіх кухнях світу і у всіх типах страв: від супів до десертів. Привабливість картоплі в тому, що для його приготування не потрібно мати багатих кулінарних навичок: будь-хто може посмажити, зварити, запекти картоплю або приготувати пюре. Крім того, з картоплі можна зробити млинці (деруни), чіпси, гратен, пудинг, начинку для пирога. З солодкої картоплі (батату) готують десерти: суфле, пастилу.

Картоплю добре поєднується з будь-якими овочами, зеленню, м’ясом, вершковим і рослинним маслом. Рибні страви, крім оселедців, не рекомендуються до картоплі.

Більшість страв з картоплі подаються гарячими. Виняток становлять картопляний салат і чіпси.

З картоплі роблять алкогольні напої: скандинавський аквавіт і деякі сорти горілки.

Картопляний крохмаль використовується в кулінарії як загусник соусів, котлет і супів.

Склад

Бульби картоплі багаті на вуглеводи (крохмаль, клітковину), білками, вітамінами С, В1, В2, В3, В6, фосфором, калієм, кальцієм, магнієм, цинком. Майже весь білок міститься в тонкому шарі під шкіркою.