Здоров'я

Шкоду цвілі

Цвіль розмножуються за допомогою спор, які дуже летючі. При попаданні на вологу поверхню, суперечки швидко проростають найтоншими нитками і виділяють мікотоксини (отруйні речовини). Розмножується цвіль вкрай швидко, сама вона не небезпечна. Шкоду цвілі полягає у спорах, що виділяються цвіллю і вдихуваних людьми разом з повітрям.

При попаданні спір в дихальну і кровоносну системи, людина може захворіти. Це алергічні захворювання дихальних шляхів і шкіри, суглобово-ревматичні болі, хвороби опорно-рухового апарату, запаморочення і нудота. Більшу небезпеку наражаються діти, люди зі слабким імунітетом і літні люди.
Грибок особливо швидко розростається в будівлях з м’якого дерева. Найбільше схильні грибку дерев’яні частини дерева, які весь час зволожені і слабо провітрюються. Тому при будівництві дерев’яних будинків не використовуйте сирі колоди і дошки. Якщо грибок вчасно не знищити, то за пів року він здатний заподіяти сильний шкоду деревині і буквально “проїсти” її наскрізь.

Багато люди спокійно ставляться до з’явилася цвілі і не підозрюють про високому шкоду цвілі — це страшна помилка. Якщо на продуктах з’явилася цвіль, то їх необхідно викинути. На своєму здоров’ї економити не можна. Вчені знайшли в цвілі більше ста алергенних, канцерогенних і токсичних сполук. Ці речовини поступово накопичуються в організмі, вражаючи нирки і печінку. Через десятиліття ці накопичені з’єднання можуть спровокувати швидке зростання ракових клітин.

Цвіль на поверхні продукту означає, що нею їжа вражена повністю. Так зрізана запліснявіле кірка хліба не вирішує проблеми, в обрізаному хліб все одно залишилися найтонші нитки пророслого грибка. Домашнє кип’ятіння запліснявілого продукту теж не допоможе, так як для цього необхідна температура 120 °C і вище. Зберігання продуктів в холодильнику теж не гарантує їх збереження, так як цвіль здатна розвиватися при невисоких температурах.

Тому для збереження здоров’я не вживайте запліснявілі продукти. Слідкуйте за термінами придатності продуктів. Час від часу протирайте полиці і стінки холодильника дезінфікуючими розчинами. Влітку будьте особливо обережні з вареними ковбасами, сосисками, йогуртами, сиром.

Щоб не допустити появу і зростання цвілі, потрібно як можна частіше прибирати приміщення, в яких є умови для росту грибка (душові та підвали). На кухні користуйтеся витяжкою, використовуйте одноразові пакети для сміття, ретельно протирайте сушарки для посуду. Сушіть одяг в провітрюваному приміщенні. Овочі і фрукти зберігайте поза квартири або в спеціальних відділеннях холодильника. Отвори вентиляційних шахт закривайте фільтрами.

Грибки полюбляють низьку вологість і людський організм теж. Тому необхідно стежити за рівнем зволоження повітря у приміщенні. І при вологості повітря вище 65% використовувати осушувачі повітря або кондиціонер. Так само не допускайте протікання, спорожнюйте підвали, покращуйте вентиляцію, вчасно ремонтуйте сантехніку. При заміні шпалер вибирайте не прості паперові, а миються.

Ефірні олії гвоздики, лаванди, монарди і чайного дерева перешкоджають розмноженню цвілі. Рекомендується періодично використовувати ефірні масла в приміщеннях з високою вологістю.

Ваша уважність і своєчасні заходи по знищенню цвілі допоможе вам зберегти своє житло, а найголовніше-здоров’я. Будьте здорові!

Залишити відповідь

Womanblog.in.ua © 2015-2017| Багато порад на різноманітні теми