Солянка — це страва російської кухні, суп на крутому м’ясному, рибному або грибному бульйоні з додаванням гострих приправ. Класична солянка збірна в мультиварці готується з додаванням великої кількості різного виду м’ясних продуктів (не менш трьох видів — можна і більше), солоних огірків, грибів і маслин.

Інгредієнти:

– копчені свинячі реберця — 300 г;

– куряче філе — 300 г;

– яловичина — 300 г;

– огірки мариновані або солоні — 5 шт;

– картопля — 300 г;

– цибуля — 1 шт.;

– морква — 1 шт.;

– томатна паста — 2 ст. ложки;

– мариновані маслини — 100 г;

– мисливські ковбаски (за бажанням, або будь-яка інша ковбаса) — 150 г;

– вода — 2 л;

– сіль, цукор, спеції за смаком, петрушка, лимон.

Як приготувати солянку збірну в мультиварці:

1. М’ясо і курку промити і викласти в чашу мультиварки, залити холодною водою і кнопкою «Вибір програми» встановити режим «Суп» на 45 хвилин. М’ясо вийняти з чаші, остудити і відокремити від кісток, нарізати соломкою. Бульйон процідити.

2. Цибуля моєму і режим невеликими кубиками, а моркву тремо на крупній тертці або нарізаємо тонкою соломкою. Наливаємо в каструлю 2 ст. ложки масла, всипаємо туди цибулю і обсмажуємо в режимі «Смаження» до кольору золота протягом 10 хвилин. Додаємо в чашу мультиварки 2 ст. ложки томатної пасти, 1 ч. ложку цукру і смажимо ще 5 хвилин. Після чого нарізаємо солоні або мариновані огірки і ковбасу тонкою соломкою і додаємо в чашу з засмажкою. Перемішуємо і продовжуємо смажити протягом ще 10 хвилин.

3. Вливаємо до отриманої заправці гарячий бульйон, ложем варене м’ясо, спеції за смаком, маслини. Закриваємо кришку мультиварки і включаємо режим «Суп» на 25 хвилин. За 5 хвилин до готовності додаємо лаврушки і дрібно нарізану зелень. Готувати до закінчення програми.

4. Картоплю в солянку зазвичай не кладуть, але якщо є таке бажання, то її слід попередньо відварити (можна в мультиварці на пару протягом 20 хвилин), але якщо закидати сиру (не раджу: в кислому середовищі картопля практично ніколи не звариться, плюс до всього — придбає неприємний присмак), то нарізаємо тонкими (3-4 мм) скибочками і, ймовірно, додаємо до двадцяти п’яти хвилинах в режимі «Суп» ще приблизно 30 хв, якщо вона все ще залишатиметься жорсткою.

Готову солянку краще всього подавати на стіл з часточками лимона, свіжою домашньою сметанкою і жменькою нарізаної зелені. Окремо дуже смачно подати житній хлібець.

Солянка збірна в мультиварці готова! Пригощайтеся!