Здоров'я

Цілющі властивості глоду

цілющі властивості глоду відомо давно, описувалися вони ще в древніх трактатах Діоскорид. Ця ягода відноситься до числа небагатьох широко поширених: від європейської частини Росії, Західного Сибіру, Казахстану, до Канади та Північної Америки.

Плоди глоду містять велику кількість корисних речовин, що робить його необхідним для здійснення багатьох фізіологічних процесів в організмі людини. Мова йде і про необхідних органічних кислотах, жирних та ефірних маслах, про високий вміст вітамінів А, В та С. А багато видів глоду містять не менше каротину, ніж морква або шипшина. Ця рослина відрізняється також більшою кількістю кальцію і калію, до 11 % (залежно від сорту) фруктози.

В Університеті міста Плімута (Англія) проводилися дослідження властивостей глоду. За результатами в учасників експерименту нормалізувався тиск, зменшувалася задишка, серце споживав значно менше кисню, минула втома.

Цілющі властивості глоду надзвичайно полезены для нормальної роботи серця. При чому для лікування і профілактики серцево-судинних захворювань використовуються не тільки плоди, але квітки і листя цієї рослини, які мають загальнозміцнюючі властивості. Якщо ви бажаєте покращити кровообіг, стабілізувати серцеву діяльність, знизити збудливість центральної нервової системи і навіть зняти фізичну і розумову втому – вам допоможуть ягоди глоду. А оскільки глід не токсичний, це робить можливість його тривалого застосування реальною. І все ж слід пам’ятати, що надмірний прийом плодів здатний викликати нудоту, запаморочення і блювоту; прийом спиртової настоянки не рекомендується при зниженому тиску.

Збирають квітки глоду зазвичай полураскрытыми, а триває період його цвітіння всього 3-4 дні. Причому квітки не бажано збирати вранці, поки роса не зійшла, і після дощу. Квітки глоду використовуються для приготування спиртової настоянки у співвідношенні 1:5. Плоди краще збирати з кінця вересня до перших заморозків. Сушити потрібно так, щоб зібране сировину не почорніло.

Плоди глоду мають не тільки цілющими властивостями, але і широко застосовуються в кулінарії. Їх використовують для приготування варення, киселю, сурогату кави. З висушених ягід роблять борошно, що при додаванні в тісто надає випічці фруктовий присмак. Саме тому селяни називали глід ще й «хлібницею». Якщо перемішайте таку борошно з медом, вийде корисна і смачна начинка для пирогів. А ягоди і листя використовуються в якості заварки замість чаю.

Дивний той факт, що деревина глоду тверда настільки, що підходить для виготовлення токарних виробів. Кору цієї рослини використовують для фарбування різних тканин у червоний колір. Окреме деревце глоду здатне дати до 75 (!) кілограмів плодів на рік.

У англійців є повір’я, згідно з яким напередодні першого травня на перехресті до стовпа дівчина прив’язує гілку глоду, а на ранок в залежності від того, куди вітер схилить гілочку, можна дізнатися, з якого боку прийде суджений. Але, якщо вітер скине гілочку, дівчина не вийде заміж.

Залишити відповідь

Womanblog.in.ua © 2015-2017| Багато порад на різноманітні теми