Баклажани – дуже смачні і корисні овочі, іноді їх ще лагідно називають синенькими. Здавна баклажани відомі своїми корисні властивості. Так, дієтологи настійно рекомендують регулярно вживати в їжу ці плоди дивного кольору людям, що страждають болями в животі, які мріють скинути вагу, що перенесли інсульт… Баклажан – просто криниця вітамінів і мінералів. У наш час загального достатку ці продукти цілком доступні, їх у будь-який час року можна знайти на прилавках магазину.

Отже, з користю баклажанів розібралися. Залишилося тільки з’ясувати, як же їх можна посмачніше приготувати. Існує безліч рецептів, однак найпопулярнішим, як показала практика, є баклажан запечений. Запечені баклажани зберігають більше своїх цілющих властивостей, ніж смажені. Способи приготування цієї страви напрочуд прості і зрозумілі, навіть у самої невмілої господині вийде смачний обід.

Рецепт № 1. Баклажани в сметані

Необхідні інгредієнти:

  • Баклажани – 5 штук
  • Яловичина – 200 г
  • Томати – 3 штуки
  • Сметана – 150 г
  • Лимон – 0,5 шт
  • Сіль, перець, кріп, пастернак, соняшникова олія
  1. Заздалегідь відваріть м’ясо. Не забудьте посолити його під час готування, інакше страва вийде прісним.
  2. Очистіть томати. Для цього просто обдайте овочі крутим окропом і акуратно зніміть шкірку – вона відійде без праці. Насіння теж бажано видалити.
  3. Нарізані маленькими шматочками томати посмажте на розігрітій сковороді до напівготовності. Потім додайте приблизно 100 мл яловичого бульйону. Смажте суміш ще близько 10 хвилин.
  4. Вичавіть прямо в сковороду лимон, залишилася цедру натріть на тертці або дрібно наріжте.
  5. Наріжте остигле м’ясо дуже тонкою соломкою і киньте на сковороду. Додайте подрібнений кріп.
  6. Настала пора баклажанів. Кожен овоч ретельно очистіть від насіння, розрізавши його зверху вниз (не до кінця, звичайно, а так, щоб його потім можна було нафарширувати), і опустіть на п’ять хвилин в підсолену киплячу воду.
  7. Після цього почніть баклажани з м’ясом томатами і рівно укладіть заготовки у форму для запікання. Полийте кошторисної і залиште в духовці на одну годину.
  8. Перед подачею на стіл прикрасьте блюдо свіжою зеленню.

Рецепт № 2. Баклажани в молочному соусі

Необхідні інгредієнти:

  • Баклажани – 3 штуки
  • Фарш з нежирного м’яса – 300 г
  • Цибуля – 1 штука
  • Томати – 300 грам
  • Часник – 2 зубчики
  • Борошно – 2 столові ложки
  • Молоко – 250 мл
  • Сир – 50 г
  • Яйце – 2 шт.
  • масло – 2 столові ложки
  • Сіль, перець, петрушка, рослинне масло
  1. Для початку перемішайте фарш із дрібно нарізаною цибулею і підсмажте.
  2. В окремій сковороді потушкуйте томати з часником. Сюди ж додайте петрушку.
  3. Коли з томатно-часниковою суміші випарується вся рідина, змішайте її з фаршем. Готовою начинкою фаршируємо очищені від насіння баклажани.
  4. Тепер приготуйте молочний соус. Обсмажте борошно, додайте вершкове масло і залийте молоком. Ретельно перемішайте, щоб не було грудочок.
  5. Коли соус злегка охолоне, дуже обережно влийте в нього збиті яйця. Посоліть, посипте тертим сиром, перемішайте.
  6. Викладіть баклажани на деко або у форму для запікання. Залийте їх соусом і поставте в духовку.
  7. Коли білий соус стане рум’яним, духовку можна вимикати.

Раду професіоналів: перш, ніж готувати баклажани, необхідно видалити гіркоту, в іншому випадку ви можете зіпсувати всю страву. Прибрати неприємний присмак дуже просто. Розріжте баклажани, посоліть їх м’якоть і залиште на 20 хвилин. Потім ретельно промийте овочі під проточною водою. Ось і весь секрет!

Приємного апетиту і гарного настрою!