Як приготувати вареники з картоплею

Що таке вареники? Це шматочки тіста з смачною начинкою, обсмажені, відварені або приготовані на пару. Як ви вже зрозуміли, у своїй сьогоднішній статті я маю намір розповісти, як приготувати вареники з картоплею.

чи Відомо вам, що в світі існує безліч рецептів цієї страви. Конкретніше кажучи, готуються вареники завжди за одним принципом. Але тісто і начинку для цієї страви використовують різні.

Що це означає? Я веду до того, що ця страва може здивувати навіть досвідченого кулінара, який варив вареники протягом багатьох років, або істинного гурмана, який за все своє життя їв вареники безліч разів.

Як я вже говорила, рецептів вареників з картоплею існує багато. Але, як на мене, знайомство з цим блюдом краще почати з базового рецепта. Саме його ви зараз і дізнаєтеся. Я використовую його частенько. Сподіваюся, що він стане в нагоді і вам.

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • Борошно-5 склянок
  • Яйце-2 шт.
  • Картопля-800 г
  • Вода-2 склянки
  • Цибуля-2 головки
  • Перець і сіль.

ПРИГОТУВАННЯ:

  1. Для початку необхідно просіяти борошно, додати яйця і трохи солі. Після цього потрібно в миску з цими інгредієнтами влити волу і замісити круте тісто. Воно повинно вийти м’яким і ніжним. Готове тісто необхідно загорнути в плівку і залишити приблизно на півгодини.
  2. Тепер треба приготувати начинку. Відварену в підсоленій воді картоплю потрібно розчавити з допомогою спеціальної давилки, додати сіль і перець, а також половину цибулі, обсмаженої на маслі.
  3. Повертаємося до тесту. Кулінари тонко розкочують тісто, а після цього з допомогою чарки вирізають кружечки. Особисто я цю технологію не використовую. Я беру тісто, скачую його ковбаскою і нарізаю її шматочками товщиною приблизно півтора сантиметра. Ну, це як кому зручно.
  4. Кожен шматочок тіста необхідно обваляти в борошні і розкачати в коло, на середину якого слід покласти трохи начинки. При цьому потрібно стежити, щоб кількість начинки не перешкоджало легкому з’єднання країв вареника.
  5. Ліпити вареники необхідно акуратно і рішуче. Якщо краї не склеюються, їх слід змочити водою. Це усуне проблему. Зліплені вареники слід укладати на поверхню, посипану борошном.
  6. Після цього на плиту потрібно поставити неглибоку каструлю, налити туди води і довести її до кипіння. Коли вода закипить, додати в неї трохи солі і кинути вареники.
  7. Варити їх необхідно не більше трьох хвилин. Начинка готова, а тесту цього часу буде достатньо. Готові вареники необхідно виловити з допомогою шумівки, викласти в миску, додати решту обсмажену цибулю і можна подавати до столу.

Відео рецепт приготування вареників з картоплею:

Ви знаєте, під час написання цього матеріалу мені прийшла в голову цікава думка. Багато хто з нас вміють готувати смачні вареники, використовують для цього різні начинки, про яких ми сьогодні поговоримо. Але, мені здається, не кожен знає, якою є історія вареників. Тому я вирішила нижче розкрити цю тему.

Історія вареників

Історія варениківЯк відомо, Україна є батьківщиною борщу, сала і, звичайно ж, вареників. Українська кухня пропонує нам широкий асортимент ситних і смачних страв, яким вдалося поширитися далеко за територію батьківщини.

проте, так було не завжди. Територія цієї країни сформувалася тільки на початку 19 століття. Саме тоді почали з’являтися українські кулінарні традиції. Що стосується страв, які були присутні на столах українських сімей, вони сильно схожі на страви білорусів і поляків.

В ті часи українські кухарі з завидною жадібністю запозичили кулінарні прийоми у своїх татарських, угорських, німецьких і турецьких колег. Звичайно ж, українці недолюблювали турків, однак турецька страва, трохи нагадує пельмені, їм дуже сподобалося. Це блюдо називалося дюш-вару. Через деякий час вона перетворилася на вареники.

Здавна українські господині як начинку використовували сир, картоплю, квасолю, яблука, різні ягоди, гречану кашу, мак, калину і навіть борошно. Борошняна начинка користувалася величезною популярністю в Чернігівській та Полтавській області.

Готується вона легко. Господині смажили сало на сковороді, поки воно не стало сухої жовтої шкваркой. Після цього у киплячий смалець вони додавали борошно і перемішували, поки вона не вбере смалець. Саме цією масою і начиняли вареники. Хоча, ця начинка популярна і в наш час.

Як би там не було, але вареники зустрічалися рідко на повсякденному столі українських селян. Їх частіше використовували для прикраси святкових або недільних столів. Плюс до всього, вареники були невід’ємною частиною урочистої трапези. Конкретніше кажучи, їх готували на весілля, поминки чи хрестини. Ось якою цікавою і пізнавальною є історія вареників.

Популярні начинки для вареників

Популярні начинки для варениківТепер хочеться ще трохи поговорити про інших начинках, які використовуються в наш час кухарями, кулінарами і господинями для їх приготування. Звичайно ж, описати всі можливі варіанти у мене не вийде. Але, принаймні, я розповім про начинках, які мені відомі, а також поділюся секретами їх приготування.

  • Вишні. Для начинки потрібно кілограм вишні. З ягід слід видалити кісточки, скласти вишні в посуд зі скла, додати цукор і залишити на кілька годин. Після закінчення цього часу потрібно злити сік, а сухими ягодами начинити вареники.
  • Сир. 600 грамів цього продукту потрібно змішати з двома ложками сметани, ложкою цукру, одним яйцем і дрібкою солі. Все перемішати. Начинка готова.
  • Картоплю і шкварки. З півкілограма картоплі, дрібки солі і чорного перцю слід зробити пюре. 200 грам гусячого жиру слід дрібно порізати і обсмажити разом з трьома подрібненими цибулинами. Отриману масу потрібно змішати з картоплею.
  • Капуста. Для початку в сковороді потрібно загасити чотири склянки квашеної капусти разом зі столовою ложкою олії. Після цього до капусти потрібно додати три подрібнених і обсмажених цибулини і одну морквину. Щоб начинка трохи підсохла, все слід трошки загасити. В кінці необхідно додати цукор і сіль.
  • Капуста і оселедець. Невелику головку капусти необхідно пошинкувати і згасити з додаванням невеликої кількості олії. Потім до капусти потрібно додати трохи відварених і подрібнених грибів, можна маслюки, обсмажену цибулю, сіль, пере і рубану оселедець.
  • Чорниця. Стиглі ягоди чорниці необхідно ретельно промити і висушити. Після цього їх слід змішати з цукром.
  • Сливи. Із стиглих плодів потрібно видалити кісточки, скласти м’якоть в миску і засипати цукром. Через деякий час потрібно злити сік. Начинка готова до застосування.
  • Шпинат. Листя шпинату слід відварити, процідити і пропустити через сито. Отриману масу змішайте з цукром, вершками і маслом, запареним з борошном. «Фарш» для вареників має вийти густим.
  • Квасоля і гриби. Відварену квасолю слід пропустити через сито і змішати з подрібненими вареними грибочками. Залишилося тільки додати трохи масла, солі, перцю і смаженої цибулі.
  • Гриби. 200 грам сухих грибів потрібно запарити, відварити, дрібно порізати і змішати з двома подрібненими і потушенными цибулинами. Особисто я використовую вешеки. В отриману масу додати трохи грибного бульйону і кілька ложок тертого черствого хліба.

Ви дізналися популярні начинки для вареників. Правда, це ще далеко не всі варіанти. Самі вмілі кухарі, які є справжніми геніями кухні, примудряються готувати вареники навіть з повидлом або варенням.

Ось ви і дізналися, як приготувати вареники з картоплею. Також вам стала відомою історія цього чудового блюда. Так що якщо вам або вашій захотілося поїсти чогось смачного, приготуйте вареники з картоплею або з будь-якою іншою начинкою. Приємного апетиту.