Яке молоко корисне? Деяким може здатися дивним навіть сам питання. Багато ще з дитинства пам’ятають віршик, в якому є такі рядки: «Пийте, діти, молоко, будете здорові». Існує думка, що ця фраза – істина в останній інстанції, і стосується вона саме діток, а потім, коли люди дорослішають, вона перестає бути актуальною. Звідки ж взялася така думка, і чи правильно воно? Частково це так. Справа в тому, що для засвоєння молочних продуктів, як втім, і будь-яких інших, необхідний певний фермент (в даному випадку це лактоза), який дозволяє розщепити їх на дрібні частинки, які можуть засвоюватися організмом людини. Так ось, досить довго вважалося, що після 7 років цей фермент перестає вироблятися, і в організму дорослої людини немає можливості засвоювати всі необхідні та цінні речовини, які, власне, і знаходяться в молочних продуктах і заради яких їх варто вживати. Так от, якийсь час це твердження було істинним, але вже давно відбулася мутація гена, відповідального за вироблення лактози. І, згідно сучасним дослідженням, лише у 10% населення Євразії (причому як у дітей, так і у підлітків, і у дорослих) є проблеми з його виробленням. Так що, якщо у вас не виникає неприємних відчуттів в шлунку після вживання в їжу будь-якого молока, не причисляйте себе до цієї категорії, і сміливо продовжуйте його пити. Після того, як ми розібралися з цією проблемою, можна повернутися до обговорення основного питання: «Яке молоко корисне?»

Перш ніж почати порівнювати коров’яче і козяче молоко, а саме вони найбільш доступні, зробимо ще одне невелике відступ. Існує ще кумис (кінське), і, згідно з дослідженням його складу, воно досить корисно. Але, оскільки воно не настільки поширене, і купити його не так вже й легко, то ми просто не будемо порівнювати, а скажемо, що тим, у кого є доступ до вживання кумису, він явно не зашкодить. І ще один нюанс. Для немовлят жоден вид не замінить материнське молочко. Хто б що не говорив, як би не заспокоювали тих, хто переводить малюка (годувати груддю слід хоча б перші місяці) на штучне вигодовування, ні якесь інше, парне, свіже, дуже корисне молочко не замінить материнського. Ну, а тепер повернемося до цієї проблеми. Так от, яке молоко корисне, коров’яче або козяче? Давайте з’ясуємо це питання.

Далеко, далеко на лузі пасуться ко….

Козяче. В принципі, особливої різниці між ним і коров’ячим не велика, і можна сказати, що одне практично замінює іншого. Єдине, що варто відзначити, що саме козяче молочко створаживается у вигляді дрібних кульок, чим більше схоже на грудне (це важливо для засвоюваності) і що в ньому немає деяких речовин, наприклад фолієвої кислоти, недолік якої може вплинути на здоров’я немовляти. Якщо ви обрали саме її для вигодовування дитини, то в подальшому через нестачу фолієвої кислоти можуть бути, (підкреслимо: саме можуть бути!) проблеми з кроветворением у вигляді анемії.

Коров’яче. Отже, ми підійшли до самого популярного і доступного для всіх молочних продуктів. Про користь коров’ячого молока можна розповідати довго. Варто відзначити, що в першу чергу це залежить від виду, в якому воно потрапило до вас на стіл або в ваш холодильник. Навіть не замислюючись, зараз всі скажуть, як можна їх класифікувати. Які є варіанти? Та ось вони:

  • Парне;
  • Пастеризоване;
  • Топлене;
  • Згущене.

Яка між ними різниця? Так дуже велика! Парне молоко зберігає весь свій склад корисних для людей речовин. Після того, як домашній продукт прокипятят «в цілях безпеки», користі, звичайно, стане менше, але і шансу раптом заразитися якоюсь хворобою зникне.А ось з пастеризованим все не так просто. Давайте відзначимо, що вся справа в тому, що багато торгові марки роблять свою продукцію з порошкового молока, тобто, пройшов серйозну обробку. Так, на упаковці будуть вказані всі вітаміни і так далі, але це будуть вже добавки, а не ті, які були в складі. Ну, а з приводу жирності можна сказати так: одному корисно більш жирне, іншому – менше. Це, так би мовити, індивідуальний питання. Ще пару слів про топленому і згущеному. Тут вся справа у способі приготування. Топлене не доводиться до кипіння, а просто витримується кілька годин при певній температурі. А згущене «випаровується», в результаті чого виходить смачний продукт, так улюблений усіма ласунами. Абсолютним протипоказанням до його вживання є алергічна реакція на консерванти, які обов’язково додаються в цей продукт. Так яке молоко корисне? Для кожного є своя відповідь, і якщо у вас немає ніяких певних проблем зі здоров’ям, то вам явно не зашкодить будь.