У наш час на прилавках магазинів можна побачити чимало видів хліба, який хліб краще – «Біо», «Живий», житній, лляний, вітамінізований, бездріжджовий, з маком та родзинками, горіхами і насінням.

На Русі найбільш бажаною їжею був пшеничний хліб. Його пекли в монастирях за особливим рецептом. Сьогодні ж ви можете вибрати будь-хлібобулочний виріб. Однак деякі кажуть, що хліб псує фігуру. Потрібно відмовлятися від хліба?

У хлібі є достатня кількість необхідних для здоров’я речовин. Це вітаміни, калій, йод, кремній, марганець, магній, кобальт, цинк, мідь, селен, хлор, натрій. Якщо людина перестане вживати хліб, то у нього може виникнути невдоволення собою, запальність, депресія і стомлюваність.
При вживанні хліба не можна забувати про почуття міри. Як кажуть дієтологи, 150 грам сірого або житнього хліба фігуру не зіпсують. Однак треба мати на увазі, що далеко не всякий хліб є корисним.

Давайте розберемося який хліб краще.

Білий пшеничний хліб (калач, багет, здоба, батон)

У зерні пшениці знаходяться вітаміни, йод, марганець, калій, кремній, натрій, кобальт, хлор, цинк, селен, магній, мідь. Однак під час переробки зерна корисні речовини виявляються у відходах.
У підсумку білий хліб, створений з борошна вищого сорту, має замість мікроелементів і вітамінів тільки крохмаль і легко засвоювані калорії. Таким чином, у людини в організмі накопичуються зайві жири. Це часто спричиняє ожиріння.
При систематичному вживанні виробів, створених з борошна вищого сорту білого хліба, є ймовірність загострення і розвитку ендокринних і онкологічних недуг.
Так що вам краще по можливості купувати хліб з насінням соняшнику та льону, зерном вівса, гречки і проса, а також з гарбузом, морквою і цибулею.

Сірий і чорний хліб

Сірий і чорний хліб, містять у собі житнє борошно, дуже повільно засвоюються організмом. Їх користь очевидна. Адже житній хліб має мінеральні солі, амінокислоти, мікроелементи, клітковину.
Житній хліб допомагає виводити з організму канцерогени.
Існує величезна кількість сортів хліба, створених з житнього борошна: з горіхами, тмином, родзинками, висівками (що містять мінеральні речовини, вітаміни і клітковину).

Цільнозерновий хліб

Якщо вас турбує ваше здоров’я, то вам необхідно їсти хліб, створений з цільного зерна. Кажуть, що люди, які мають у раціоні багаті клітковиною і цільнозернові продукти, піддаються меншому загрозі розвитку раку і ожиріння.
Цей хліб піднімає тонус, зміцнює організм і продовжує молодість. Він є цілющим продуктом.

Живий хліб

В ньому знаходяться свежепроросшие зерна. Вони містять у собі дуже багато мікроелементів і вітамінів. Однак цей хліб краще всього з’їдати протягом доби, так як він не може довго зберігатися.

БІО хліб

У ньому немає харчових добавок, розпушувачів, консервантів. Для створення БІО хліба застосовується борошно грубого помелу, шпалерна, пшеничне цільнозернові, житнє, обдирне. Дріжджі замінюються натуральними заквасками. Як правило, в БІО додаються в’ялені помідори, чорнослив, гарбуз, кмин, мак, родзинки, насіння, мед, горіхи.

Бездріжджовий хліб

Він випікається на хмельовий заквасці, без дріжджів. У бездрожжевом хлібі є сіль, вода, хмільна закваска, житнє борошно. Він має високу харчову та біологічну цінність. Корисний при захворюванні шлунка і дисбактеріозі.

З чим бажано вживати хліб?

Він поєднується з супами, молоком, овочами і кисломолочними продуктами. Однак з м’ясом його їсти небажано. Адже поєднання м’яса і хліба призупиняє процес перетравлення крохмалю, що тягне за собою відчуття тяжкості і печію.

Тепер ви можете визначити для себе який хліб краще і піти в магазин за хлібом або приготувати його самостійно.